BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Gėda pasakyti, bet nebuvau ragavusi, iki šiol. Negėda pasakyti - metų vyninis atradimas. Kalbant apie nacionalines vertybes :D Jei jums dar neteko ragauti šios “vertybės”, tai nepraleiskit progos. Juolab, kad šis vynas labai tinkamas prie žieminių mėsiškų patiekalų. Pvz. paukštienos, kuri mėgsta rūgščiai saldžių uogų padažą. Koks keptas kalakutas, žąsis ar antis. Arba prie kepsnio. Kur trintos bruknės su medum kaip tik į temą. Arba kaip iš dalies desertinis ar aperityvas, prie įvairių užkandžių. Labai universalus vynas.

Geras skonis, sodrus. Saldžiarūgštis. Kaip tai būna su naminiais vynais, jei teko ragauti. Mėgstu tokius. Obuolių, svarainių, šermukšnių ir pan. Kur gražiai dera rūgštelė su saldumu. Įdomu, gal ‘Voruta’ tiktų gurkšnoti kaip karštą vyną su priedais? Čia jau improvizacijos reikalas. 

Taigi, tą degustacijos vakarą keliese išdegustavome du butelius ir visi draugiškai maloniai nustebome, kad “visai nieko” ir “reikės pakartoti”. Tai va… :) Po to pasidomėjau internete, kas apskritai apie jį kalbama, rašoma. O rašoma labai gražiai ir viliojančiai: “ Dar XX a. pradžioje išleistose lietuviškose knygose, skirtose namų šeimininkėms, nurodoma, kaip namuose pasigaminti vyną iš juodųjų serbentų. Toks vynas užėmė garbingą vietą greta kitų to meto vynų - jis prilyginamas brangvyniui kagorui. Juodųjų serbentų vynu, kaip teigiama, būdavo ne gėda ir kleboną pavaišinti. Juodųjų serbentų vyną trečiajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje Anykščiuose pradėjo gaminti “Anykščių vyno” įkūrėjas Balys Karazija. Ypatingas dėmesys buvo skiriamas jo kokybei, naudojamos tik šviežios, ką tik nuskintos uogos, iš kurių tą pačią dieną spaudžiamos sultys.

Iki šiol “Anykščių vyno” gaminamam juodųjų serbentų vynui tradiciškai surenkamos šviežios lietuviškos uogos, užaugintos Anykščių krašte. Pagamintas natūralus vynas pasižymi intensyvia, sodria rubino spalva, ryškiu, juodiesiems serbentams būdingu aromatu, saldžiarūgščiu skoniu.

Lietuviškojo vyno istorijoje minima ir tai, kad jo ragavo Anglijos monarchai. Ketvirtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje B.Karazija nuolat dalyvaudavo tarptautinėse prestižinėse parodose Paryžiuje, Londone. Esą vienos iš parodų metu ir įvyko karalienės bei Lietuvos vyndarių pažintis. Pasakojama, kad tada Karalienė Motina ir paragavo juodųjų serbentų vyno. Todėl 2006 metais, dabartinei Anglijos karalienei Elžbietai II-ajai viešint Lietuvoje, jai buvo perduota lietuviško juodųjų serbento vyno. Vėliau “Anykščių vynas” sulaukė Jos Didenybės padėkos. 2007 metais šis vynas buvo pavadintas “Voruta” - legendinės karaliaus Mindaugo pilies, kuri, kaip spėja tyrinėtojai, stovėjo šalia Anykščių, vardu.”

Patiko (0)

Rodyk draugams



Komentarai (8) apie "Juodųjų serbentų vynas ‘Voruta’"

  1.   zzz rašė:

    kiek shitas geralas kainuoj?:)

  2.   Julija rašė:

    po šio vyno iš ryto galva skaudėjo, nepatiko

  3.   Subjektyvi rašė:

    Bet skonis buvo geras. Gal padauginote? :) Organizmo reakcija individuali, nes mums ji buvo labai palankiai reaguojanti į šį vyną. :)

  4.   Gita rašė:

    Reikes paragauti, nes ir pazistami ji rekomenduoja;)

  5.   Vygintas rašė:

    Tiktai geras lietuviškas vynas,bet dėja neivertintas trūksta reklamos sakyčiau ir jo kaina pagal kokybę maža turėtu buti apie 25lt kanuoti gal tai atspindėtu jo kokybę.

  6.   renata rašė:

    Aš šį vyną atradau tik prieš metus,buvau maloniai nustebinta gero skonio,labai didžiuojuos,kad ir lietuvoj atsirado gero vyno,kuriuo negėda ir užsienio svečius vaišinti,visiems labai patiko,dėkojam gamintojams.

  7.   aisida rašė:

    Brangūs vynų mėgėjai, Lietuvoje yra labai daug vyndarių kurie daro labai gerus lietuviškus vynus nuo kurių ryte atsikėlus tikrai galvos neskauda nes vyno kokybė, skonis ir kvapas super. Ką sudomino ieškokite internete “Lietuvos vyndarių asociacija”. Visi maloniai priims duos “padegustuoti” Pats esu ne vieną lietuviu vyndarių vyną ragavęs ir prisiragavęs, o ryte sėdi į mašiną ir važiuoji į darbą.

  8.   Megejas rašė:

    Baikite zmones rasineti nesamones, lietuviskas vynas niekada nebus geras,gali buti skanus bet geras nebus!! I gera vyna cukraus nededama o Lt pagaminti vyna be cukraus ir mieliu nera galimybiu! Anksciau toki vyna vadino rasalu,dabar niekas nepasikeite bet jis patapo geras:)

Rašyk komentarą