BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

palme

Jau kuris laikas noriu parašyti apie palmių aliejų ir riebalus. Kodėl nerekomenduoju valgyti maisto produktų, kurių sudėtyje yra ši sudedamoji dalis - palmių riebalų. Kad ir kaip jį girtų, kad ir kaip suinteresuoti asmenys (ar grupuotės) giedotų ditirambus, tai viena iš šiuolaikinės maisto pramonės tragedijų. Anksčiau, dar tuo gūdžiu sovietmečiu, iš palmių riebalų buvo gaminamas batų tepalas, muilas ir apskritai dažniausiai buvo naudojama buitinėje chemijoje, bet batų tepalas bene vienas žinomiausių dalykų. Ir niekada nebuvo vartojamas maisto pramonėje. Bet gi ir iš š galima išspausti vašką, jei apsimoka, tiesa? Šiandien palmių aliejus dedama į kosmetikos priemones, į netikras cigaretes, kur tabako nei gramo, tik medžių lapai ar dar koks š. Palmių aliejus ir augaliniai riebalai šiandien nepaprastai dažnai valgomas produktas. Kodėl? Todėl, kad tai pati pigiausia žaliava maisto pramonės rinkoje, kurią galima pritaikyti maisto produktų gamyboje ten kur reikia didelio procento riebalų, t.y. pieno produktai faktiškai tampa gaminiais. Sūris - sūrio gaminys, grietinė - grietinės gaminys, sviestas - sviesto gaminys (rusų k. toks produktas vadinamas “spred”), ledai - ledų gaminys (beje, ledai su palmių riebalais taip netirpsta, nes pati riebalų konsistencija kieta). Kuriuose arba nei gramo nėra pieno (t.y. gyvulinės kilmės) riebalų arba jų yra labai nedidelis procentas, dėl “kvapo”. Tai jau nebe sviestas, sūris, ledai, grietinė ir pan.. Tik gaminiai. Ačiū D, kad tai privaloma nurodyti etiketėje. Todėl jei jūs renkatės pigesnį pieno produkto gaminį, jūs savo noru rinksitės surogatą arba atitikmenį, bet ne natūralų, tikrą produktą. Tai tas pats, kas patiekti sultinį iš kubelio, tačiau manyti, kad tai kaip virtas naminis sultinys. O juk tai du skirtingi dalykai. Kaip ir tikras alus, ir alus iš koncentrato, kur natur produkt nebent tik sapnuose. O organizmas tai filtruoja.

Kaštai kaštai kaštai. Infliacija brangina žaliavinius produktus, viskas gi brangsta, nuo pakuotės iki “lentynos mokesčių” prekybininkų tinkluose. Pieną keičia pieno milteliai, skonį gerina cheminiai priedai, apimtis didina chemija, pakuotės gražėja - turinys (atsiprašau) šūdinėja. Kokiame nors neminėtino pavadinimo “gyvų bakterijų” madingame išreklamintame produkte nėra nieko gyvo. Absoliučiai. Jo galiojimas ne dvi ar trys dienos, jo galiojimas savaičių savaitėmis. Ten nėra nieko gyvo, viskas mirę. Realiai galiotų ir pusmetį, stovėdamas šiltoje lentynoje, nesuprantu kam jį sandėliuoti šaldytuvuose, bet gi etiketėse to neparodys. Palmių riebalai pakeitė kitus, vien dėl to, kad jie yra pigūs, pigiausi, patogiausi. Bet niekas nedetalizuoja, kaip tai pakeitė produktų skonio savybes.

Kaip elementariai identifikuoti, kad gamintojas pradėjo naudoti pigiausią ką galėjo panaudoti - palmių riebalus? Pvz. šokoladiniuose saldainiuose, tortuose, pyraguose, pamėgtuose leduose (kam ta grietinėlė?? šnai palmių riebalai), čipsuose, įvairiuose užkandžiuose, sausainiuose, bandelėse, kitoje konditerijoje, glazūruotuose varškės sūreliuose, “tipo” svieste (tepiniuose), “tipo” grietinėje (o tiksliau grietinės gaminyje) ar kt.. Paragavus bet kokį produktą, kurio sudėtinėje dalyje yra palmių riebalų, burnoje lieka šleikštus riebalo sluoksnis. Palmių riebalai netirpsta taip, kaip kiti, jie taip lengvai neįsisavinami, jie veliasi. Skonio receptoriai, nepripratę, specifinio skonio taip neidentifikuos, reikia būti patyrusiam degustatoriui ar maisto technologui, tačiau būtent tas apsivėlusių riebalų sluoksnis ant gomurio, kuris ilgokai “neišsivaikšto”, jis išliks. Tai labai jaučiasi, kai valgai konditerinius gaminius. Pvz. taip pamėgtus šakočius, kurie jau senokai tapę tikrų šakočių parodija. Ko ten tik nededa ir iš ko tik nelieja. Vienų kepėjų šakočiai kaip oriniai pyragaičiai, pūsti balionai. Žinoma, viskas skonio dalykas, bet ir vėl, ir vėl, tos nelemtos palmės ten taip pat “siūbuoja”… Tik dėl nesureguliuoto teisingo etikečių ženklinimo, kai palmių aliejus ir riebalai niekaip neišskiriami, rašoma tiesiog “augalinis aliejus”, mes ne visada galime atrasti tai prieš pirkdami. Kas nors kur nors skelbia, kiek palmių aliejaus sunaudojama saldainių ir šokoladinių gaminių sektoriuje?? Kur šokolado glazūroje arba tiesiog masėse - ir vėl nelemtos “palmės”. Etiketėse nenurodoma, kad sudėtyje gamintojas naudoja būtent palmių aliejų bei riebalus. Kodėl? Gal ne visi jo nori, bet nežinodami gauna, ir dar su kaupu. Nes situacija labai paprasta. Pastaraisiais metais palmių aliejaus ir riebalų naudojimas maisto pramonėje muša visus rekordus ir pamažu išstumia kitus, įprastus ingriedientus. Jei palmių aliejus bus privalomai minimas, jūs pastebėsite, kiek jo suvartojate pirkdami įprastus ir pamėgtus produktus. Nepastebimai, slaptai. Ar tai yra gerai??

Įvedus į paiešką apie palmių riebalus Lietuvoje radau štai tokio turinio tekstus:

“Palmių riebalai

PALMIŲ ALIEJUS – palmių riebalai, pagaminti iš rafinuoto palmių stearino, spaudžiant gvinėjinės alyvpalmės (Elaeis guineensis) vaisių, kurio gimtinė yra vakarinė Afrikos pakrantė. Gryno palmių aliejaus spalva yra sodri oranžinė ir geltona; jo skonis truputi saldus, o kvapas - malonus. Atogrąžų klimato sąlygomis produktas yra skystas, atšaldžius jis sukietėja, tampa panašus į margariną. Tai vienintelis kietos konsistencijos aliejus, jo sudėtis panaši į gyvūnų taukus; sukietėja esant žemesnei nei 30 laipsnių temperatūrai. Aliejuje yra daug karotinoidų (provitaminas A). Pagrindinis cheminis komponentas yra palmitino rūgštis. Palmių aliejus – tai gausiausias natūralus vitamino E (tokoferolio) šaltinis. Aliejus taip pat turtingas biologiškai aktyviomis medžiagomis (tokotrienoliais), yra be sintetinių antioksidantų, konservantų ir kitų priedų, be cholesterolio. Palmių aliejus yra atspariausias aukštai temperatūrai iš visų žinomų aliejų.

Panaudojimas:

konditerijos pramonėje (tortų, pyragėlių, sausainių, glazūros ir t.t.),
pieno pramonėje (kondensuoto pieno, grietinės, tepamųjų sūrių ir t.t),
augalinių riebalų pramonėje (margarino ir pan.),
traškučių ir greitai paruošiamų makaronų gamybos pramonėje).”

O štai ką rašo www.sveikas.lt:

“Palmių aliejus – mažiausiai vertingas iš visų augalinių aliejų. Dėl savo kietumo palmių aliejus panašus į kiaulienos riebalus. Daugumoje šalių jis vartojamas margarino gamyboje kaip kietiklis. Šaltiems patiekalams gaminti netinka.”

Baisiai apsipatenkinę palmių aliejaus naudojimu net gi didžiuojasi tuo, apsaugok D..:

“”Gardus maistas” maisto ruošimui nenaudoja jokų sveikatai kenksmingų aliejų, vietoj aliejų mes naudojame PALMIŲ RIEBALUS, kurie yra nekenksmingi mūsų sveikatai.”

Realiai naudoja patį pigiausią ingriedientą ir tuo dar nereAliai didžiuojasi. Nematau kuo girtis. Daugelis norėtų nuslėpti tokią apgailėtiną sudėtinę dalį. Deja, bet yra kas slepia, po abstrakčiais žodžiais “augalinis aliejus” (kokios kilmės??). Dabar gi maklina kas netingi. Jei pamatytumėte, kokiais kiekiais perkama chemija ir kaip sparčiai vystosi būtent visokių priedų ir E E E technologijos, tai aparpuolį gautumėte… Kartais geriau to nežinoti. Ne veltui medicinoje jau nieko nebestebina tie momentai, kai operacinėje (ar morge) atveria jauno žmogaus vidų, o ten sukriošusio senuko suvaryti organai. Arba natūraliai užsikonservavusieji mirusiųjų palaikai. Jie tiesiog nesuyra, metų metais, dešimtmečiais. Mumijos. Jau dabar posakis “dulke buvai - dulke pavirsi” tėra tik posakis, istorija.

Mama pavaišino firminės kepyklos kioske pirktais sausainiais. Anksčiau jie buvo normalūs, skanūs. Iki šios dienos. Dabar paragavus vos vieną sausainį, visa burna apsivėlė riebalais. Viau, koks šleikštus jausmas. Ir šie kepėjai jau perėjo prie naujų technologijų, nusprendė sutaupyti. Ech.

O dabar šiek tiek info skaitantiems rusiškai. Masinei gamybai masėms, masiniam taupymui, kai “pigiau” aptemdo protą, viskas, kas bus rašoma apie puikiausias palmių aliejaus ir riebalų savybes, bus labai pozityviai priimama. Jei jūs manote, kad tai, kas bus toliau rašoma, yra melas, apgaulė, tai netikėkite tuo. Rimtai. Neagituoju. Bet mūsų šeima NIEKADA nevartos produktų, kurių sudėtyje yra šie sveikatai kenksmingi palmių riebalai. Neklauskite kodėl. Mes tiesiog žinome, kas per vienas šis “gėris”. Labai labai gerai žinome.

———–

Еще совсем недавно пальмовое масло многие считали экзотическим продуктом, так как его крайне редко использовали в кулинарии. Сегодня это масло перестало быть экзотикой и его применяют как для создания кондитерских изделий, так и для выпечки длительного хранения.

пальмовое масло вредПальмовое масло входит в состав шоколада, конфет, печенья, сгущенки, картошки-фри, чипсов, крекеров и этот список можно продолжать до бесконечности. Из пальмового масла изготавливают спреды, маргарин и прочие заменители. Однако этому факту особо радоваться не стоит, так как все без исключения диетологи считают, что этот масло не просто вредно, но и опасно для здоровья.

В состав пальмового и кокосового масла входят насыщенные жиры растительного происхождения, которые обладают способностью продлевать срок хранения продуктов. Так же плюсом можно считать очень низкую стоимость этого вида масла. Вот, пожалуй, на этом вся польза пальмового масла и закончилась.

Теперь поговорим о вреде этого «чудо-продукта». В пальмовом масле содержатся жирные кислоты, которые способны повысить уровень холестерина, а так же привести к развитию атеросклероза и ожирению. Если регулярно употреблять продукты, в состав которых входит пальмовое масло, то это может вызвать еще более серьезные проблемы, такие тромбоз сосудов и различные заболевания сердца.

Пальмовое масло усиливает вкусовые качества продукта, что само по себе является опасным качеством для человека, так как возникает привыкание к искусственному вкусу продуктов и появляется желание употреблять такую еду снова и снова.

Любители мороженого должны помнить, что в состав этого лакомства некоторые недобросовестные производители щедро добавляют пальмовое масло, более того, некоторые ушлые производители для того чтобы продлить срок хранения, стали добавлять это масло и в различные молочные продукты.

Что же происходит с нашим организмом, когда сей продукт попадает к нам в желудок? Да все очень просто, имея такую структуру, пальмовое масло, оказавшись у нас желудке, принимает вид пластичной липкой массы. Кроме того, данный тип масла считается сильнейшим канцерогеном, поэтому производители продуктов многих развитых стран уже отказались от использования этого продукта, а многие ограничивают продажи продуктов питания, в состав которых входит данное масло.

Это объясняется тем, что в пальмовом масле нет абсолютно никаких веществ, которые могли бы быть полезны человеческому организму. И многие ученые мира смогли доказать, какой огромный вред наносит этот продукт здоровью.

Несмотря на то, что низкая стоимость этого масла делает продукты несколько дешевле, чем в том случае, если бы они были изготовлены из нормальных и качественных масел, мы не можем говорить об экономии бюджета, скорее здесь на лицо экономия на собственном здоровье.

Papildau dar viena naujausia laida (rusų k.) apie palmių riebalus, koks tai “gėris”:

Patiko (21)

Rodyk draugams



Komentarai (25) apie "Palmių riebalai. Apie “burtininkus”, kurie juos giria (papildyta)"

  1.   Asa rašė:

    Nesuprantu kuo jums tie palmių riebalai kliūva? Kodėl manote, kad sveikiau valgyti sausainius, kurių sudėty rapsų aliejus?
    Dėl sūrių, grietinės ar ledų prod.naudojime, tai taip, apgaulė. Grietinės vis dar galima nusipirkti ir naminės, o fermentiniai sūriai ar ledai, bet kuriuo atveju jau nėra sveikas produktas.

  2.   Komentatorius rašė:

    Užsakomasis staripsnis vienareikšmiai…
    Reikia gi ir brangų produktą iškišt, o čia matai už pigiai stumdo. Kažkam nepatinka konkurencija. Bet ji visad buvo ir bus…

  3.   Subjektyvi rašė:

    Žinoma, kad užsakomasis :D Jūsų teisė valgyti š..dą, niekas neverčia, tiesa? Prie ko ta konkurencija?

  4.   O as tokia gera... rašė:

    Ei, hebryte, na persunki jums tiesa, tai uzsimerkit, bet nerekaukit apie tai, ko neismanot, tikrai nebutina vaidinti nusimanancius marketingo triukuose… Lyg brangus produktai butu sitaip ivedami i rinka, nu c’mon…
    O istikro tai dzin tie sausainiai, as tai issikepu, jei man ju labai prireikia, jus - suauge sugadinti zmones, taip pat neperdaugiausiai sukeliat uzuojautos :) bet kad palmiu riebalus i kudikiu misinius ideda, o kudikis pasirinkimo kaip ir neturi, ka duos, ta ir valgys…

  5.   moskito rašė:

    Vaje, kaip tu pasiklydus. Nereikia kritikuoti ko neišmanai.
    Apie “geruosius polinesočiuosius aliejus” :
    http://raypeat.com/articles/articles/unsaturated-oils.shtml
    straipsnis su daugybe nuorodų į tyrimus.
    Kokoso ir palmių aliejų gerumas tame, kad juose mažai polinesočiųjų, kurie nepatvarūs ir oksiduojasi.Todėl protingi gamintojai ir naudoja juos.

  6.   moskito rašė:

    Vaje, kaip tu pasiklydus. Nereikia kritikuoti ko neišmanai.
    Apie “geruosius polinesočiuosius aliejus” :
    į gooogle reikia suvesti
    “Unsaturated Vegetable Oils: Toxic”
    (nes komentaro su nuoroda nepraleidžia.)
    straipsnis su daugybe nuorodų į tyrimus.
    Kokoso ir palmių aliejų gerumas tame, kad juose mažai polinesočiųjų, kurie nepatvarūs ir oksiduojasi.Todėl protingi gamintojai ir naudoja juos.

  7.   Naivuoliai rašė:

    Pažiūrėkit protinguoliai, jei mokat rus http://russia.tv/video/show/brand_id/3957/video_id/675014

    Jis užsilaiko organizme, nes tirpsta tik 40C temperatūroje, taigi jis nusėda jūsū organizme.

  8.   Subjektyvi rašė:

    Moskito, nepainiojame skirtingų aliejų ir RIEBALŲ, nereikia suvelti. Alyvuogių aliejaus juk taip pat niekas nekritikuoja. Apie palmių riebalus ir aliejų labai daug info. O kokia jo “nauda” ne tik aš rašau. Pirma pasitaikiusi nuoroda, pati nekalčiausia, apie vertingumą: “Palmių aliejus – mažiausiai vertingas iš visų augalinių aliejų. Dėl savo kietumo palmių aliejus panašus į kiaulienos riebalus. Daugumoje šalių jis vartojamas margarino gamyboje kaip kietiklis. Šaltiems patiekalams gaminti netinka.” O realiai tai pati pati pigiausia maisto pramonei naudinga žaliava, jau pigiau nėra kur. Ir tokio šlykštumo, kad netirpsta žmogaus organizme. Arba 5 m. senumo info, kad daugelis mūsų šalies pieno pramonėje pradėjo dalinai ar visiškai keisti natur produkt į palmių riebalus ar kt. pakaitalus http://www.lmai.lt/failai/42_2_Liutkevicius.pdf

    Jei perku sūrį, varškę, sviestą,grietinę, man pvz netinka, kad sudėtyje yra palmių riebalų ar kitų pakaitalų. Jei tau tinka, tai ir valgyk, džiaukis PAKAITALAIS ir sūrio, sviesto gaminiais. O man reikia natur, eko.

    Tu šiek tiek pasimetusi informacijoje, reikėtų atsakingiau naudotis šaltiniais.

  9.   Mama rašė:

    Šioje rusų pokalbių laidoje viskas išaiškinta ir pasakyta apie palmių aliejų. Ir jaunimėlis, kuris nesupranta rusiškai, tegu susilaiko nuo komentarų!
    Kodėl Lietuvoje niekas niekur nekalba apie šią didžiulę bėdą mūsų maisto pramonėje? Aišku, kad gamintojams nenaudinga, jei apie tai pradės kalbėti.
    Kaip šioje rusų laidoje parodė, kad Europos šalyse yra uždrausta naudoti palmių aliejų maisto pramonėje. O Lietuva juk Europos Sajungoje!!!! Tai kaip čia tada? a?

  10.   moskito rašė:

    “Dėl savo kietumo palmių aliejus panašus į kiaulienos riebalus”
    -tai ir kiaulių riebalai kai kam yra blogis? Ir kakavos sviestas, tikriausiai ir kokosų?
    Vaikeliai, ar yra tekę girdėti apie paleo mitybą?

  11.   Subjektyvi rašė:

    Paleo mityba propaguoja nuolat vartoti pačius pigiausius ir žalingiausius riebalus? Moskito, šioje temoje kalba eina apie palmių riebalus. Parašyk mums nežinantiems, kuo jie tokie naudingi ir kuo vertingi žmogaus organizmui. Tema ne apie kakavos sviestą, kiaulių riebalus, alyvuogių aliejų ir kt..

  12.   moskito rašė:

    Geri tuo, kad juose mažai polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, iš klausimo matau, kad mano nuorodos apie polinesočiuosius neskaitėt. Matau, labiau patinka rusų kalba. Gerai.
    http://www.oilworld.ru/news.php?view=229863

    “Kaip šioje rusų laidoje parodė, kad Europos šalyse yra uždrausta naudoti palmių aliejų maisto pramonėje. O Lietuva juk Europos Sajungoje!!!! ”

    Ta sąjunga pernai nupirko net 5,6 milijono tonų palmių aliejaus http://www.oilworld.ru/news.php?view=237494 :)

  13.   moskito rašė:

    daugiau apie riebalus, visa rinktinė straipsnių:
    http://lowcarbzone.ru/viewforum.php?id=48

  14.   Subjektyvi rašė:

    Net jei jie fantastiškai naudingi, net jei jie puikūs, aš nenoriu jų vartoti valgydama maisto produktus. Ir tai mano teisė rinktis. Jei aš noriu valgyti avieną, kiaulieną, kiaulės kojas, tai ir valgau. Jei noriu valgyti grietinę, tai nenoriu, kad grietinėje būtų priedų. Jei ant etiketės nurodyta “augaliniai riebalai” ten, kur jų apskritai neturėtų būti, tai vadinasi gamintojas daro pigiau ir pigiausiai, mano sveikatos sąskaita.

  15.   moskito rašė:

    TAIP, sutinku, tai geras aliejus, tačiau jo tikrai neturi būti ten, kur jam nepriklauso būti.
    Idėjus tikros grietinės į sriubą, paviršiuje ji neturi plaukti gumuliukais.

    http://www.lrytas.lt/-13353658191333329889-p2-skanaus-tiria-ar-lengva-atskirti-grietin%C4%99-nuo-grietin%C4%97s-ir-augalini%C5%B3-riebal%C5%B3-mi%C5%A1inio.htm

    Dar- palmių aliejaus dar nevalgiau, tačiau kokosų aliejus kasdienėj mano mityboj yra. Tikras, šalto spaudimo.

    išsamiau, kodėl žmonėms labiau tinkami sotieji riebalai, nei polinesotieji, yra šiame straipsnyje
    http://www.homosanitus.lt/lt/homo_sanitus/turinys/metabolizmas/Alieju_ir_zuvu_tauku_mitai
    Mus labai smarkiai apgavo, ir toliau apgaudinėja “gerųjų” polinesočiųjų aliejų gamintojai.
    Tik nepulkit iškart muštis, jei tai neatitinka jums žinomų tiesų :)

  16.   Subjektyvi rašė:

    Dar informacijos apie augalinių riebalų masinę invaziją į ledų gamybą, esmė ta pati, apie ką ir rašiau savo įraše. Viskas daroma tik dėl to, kad būtų pigesnis produktas, augalinių riebalų mišiniai, kuriuose yra palmių riebalai, jais skaninami ledai. Gaila, bet tokia realybė:

    “Tradiciškai pavadinimas ,,Plombyras” tapatinamas su riebiais valgomaisiais ledais, tačiau tokiuose leduose pieno riebalai gali būti pakeisti aliejais arba įvairių augalinių riebalų mišiniais, kurie leidžia pagaminti pigesnį produktą.

    ,,Gaila, kad galvojant tik apie produktų kainą, pamirštamos senos pieniškų ledų gamybos tradicijos, skonis ir maistingumas. Šiuo metu didžioji dalis mūsų šalies rinkoje parduodamų ledų pagaminti su augaliniais riebalais. Todėl vartotojai, norėdami pasirinkti ne tik skanų, bet ir didesnės maistinės vertės produktą, turėtų išsinagrinėti informaciją etiketėse apie jų sudėtį. ..” Visas straipsnis štai čia http://nevartok.lt/1-naudinga-zinoti/issigimsta-ir-ledai-i-juos-maiso-alieju-bei-augalinius-riebalu-misinius/

  17.   skaitytoja rašė:

    Gavau dovanu palmiu aliejaus. Galvojau geras dalykas… prikepiau vaikams blyneliu,pati paragavau. Sustojo skrandis,kazkoks sleikstulys pagalvojus apie alieju… spalva tikrai grazi:ryskiai oranzine. Bet daugiau nenaudosiu maisto ruosime jo.

    [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

  18.   Karolis rašė:

    Skirta “moskito “: pirmoje tavo įdėtoje nuorodoje yra aiškiai parašyta: “Although I don’t recommend “palm oil” as a food”. Jei skaitei tai, ką įkopijavai, tai turėjai perskaityti, kad palmių aliejus yra NErekomenduojamas maistui. Galima daryti išvadą, kad tu arba ginčiniesi dėl neturėjimo, ką veikti ir be argumentų, arba specialiai klaidini žmones. Nenorėjau įžeisti, bet prieš ginčą rekomenduoju bent jau pasiskaityti savo pačio dedamą informaciją.

  19.   as rašė:

    Paskuytinius kelis kart pirkau snikersa ir valgau nu blemba kazkas ne taip, meslas kazkoks , paskui paskaiciau sudeti, cukrus ir palmiu aliejus :)

  20.   Regina rašė:

    Nezinau kodel teigiama kad Europos Sajungoje yra uzdraustas palmiu alejus- paziurekite populiariu ir nepigiu saldainiu Mersi dezute- palmiu alejus sudetyje, Nestle produktose, IKI vezamu is Prancuzijos saldainiu dezutese irgi:( Liudniausia kad Lietuvoje teveliai perka glaistytus varskes surelius net nesuprasdami kad nuo mazens nuodija savo vaikus, nes sokoladinis glaistas gaminamas is palmiu alejaus ir nesvarbu ar pigus ar brangus surelis.

  21.   ricardas rašė:

    Tik idiotai nesupranta kiek kenksmingas palmiu aliejus nezinau kodel visi perka nuodus ir nereikalauja uzdraust ju naudot jau nebera ka pirkti parduotuvesi vieni nuodai tarybiniais laikais bent maistas buvo o dabar aferistai skrudzai visa mesla is amerikonu pereme ir kas nesupranta to tai tik visiski bemoksliai kvailiai.

  22.   kunigas rašė:

    jo, prie ruso tikrai buvo geriau

  23.   Ricka rašė:

    Kada zmones susiprotes ir reikalaus vyriausybes uzdraust ta chemija palmiu riebalus jai paskaityt sudeti tuscios parduotuves zymiai tustesnes nei tarybiniais laikais nera ka valgyti katastrofa

  24.   Valdas rašė:

    Nusišnekėjai visiškai. Palmių aliejus yra normalus aliejus ir yra dalis žmonių, kuriems jo reikia dėl to, kad dauguma žmonių yra genetiškai tautiškai mišrūs. Todėl, kadangi, palmių aliejus yra tropinės klimato zonos maistas, tie, žmonės, kaip oavyzdžiui, turintys žydų, totorių ir kitų panašių genų, valgo palmių riebalus ir jiems jų reikia. Nes jų genų dalis iš ten. O naudoti pigiausią yra protingiau nei naudoti brangesnį. Geriau reikia kalbėti apie rapsų aliejaus nenaudojimą btonuose ir duonose, ir naudojimą saulėgrąžų, kuris lietuvių, latvių, lenkų, rusų, baltarusių, ukrainiečių, austrų, vokiečių, kurių genų dalys yra mišinyje su lietuvių Lietuvoje, nes tai jų genų aliejus.

  25.   kas klauso ruskiu rašė:

    kas klauso ruskiu atsiminkit kad ju dokumentikos vertos ekstrasensu musio etiketes, baikit zioplai galvoti kad telika srodo tiesa, ikisa nuoroda ir sako va mokslininkai sake - baikit driscioti nesamonem. negaliu nervai nuo tokiu nelaiko proto sviesuoliu

Rašyk komentarą